Modetips damtröjor

 1. När bär jag en damtröja?
 2. Vilka halsringningar finns det för damtröjor?
 3. Hur matchar jag en damtröja?
 4. Vad finns det för olika design och mönster hos damtröjor?
 5. Stylingknep för din damtröja
En damtröja gjord av fin kashmir eller robusta syntetfibrer? Ett effektfullt, färgglatt stickmönster eller svart och enkelt? Urvalet av olika damtröjor är enormt. Här kan du läsa vilken damtröja du kan bära vid vilket tillfälle och vilka skärningar och modeller som betonar din figur på bästa sätt.

När bär jag en damtröja?

Damtröjor bärs året runt tack vare sin mångsidighet. Varma tröjor av ny ull och med rullkrage håller dig varma under vintern. På våren och hösten drar du på dig lätta, finstickade damtröjor av bomull eller syntetiska fibrer som akryl. Även på sommaren behöver damtröjan inte samla damm i garderoben: Ta på den över din t-shirt vid grillfesten eller på kvällspromenaden när temperaturen sjunker med solen.

Vilka halsringningar finns det för damtröjor?

Tack vare det stora utbudet av modeller finns det damtröjor för varje figur och tillfälle. Välj rätt damtröja och känn dig ännu vackrare och mer självsäker än du redan är:
 • Har du breda axlar och en stor byst? Använd damtröjor med v-ringning som visuellt sträcker på överkroppen.
 • Breda höfter verkar mindre breda med djup halsringning eller båtringning, vilket gör att överkroppen verkar bredare än den är.
 • Om du vill att din figur verkar mer kurvig än den är så kan du bära en tröja med rund halsringning och dominerande horisontella ränder.
 • Har du en stark överkropp och vill verka lite mindre? Då är en löst fallande, höghalsad damtröja i subtila mörka färger det perfekta valet.
En allroundare för omväxlande väder är en tröja med en inbyggd dragkedja i nacken: om det fortfarande är kallt på morgonen, ha den höghalsad som en polotröja. Om temperaturen stiger under dagen när solen skiner, förvandla den till en v-ringad tröja för en svalkande fläkt mot halsen.

Hur matchar jag en damtröja?

Damtröjor skänker värme vid varje tillfälle, men inte alla damtröjor matchar alla kläder. På jobbet är det bäst att bära vanliga, diskreta tröjor med byxor och mörka jeans. Ett litet guldhalsband i v-ringningen eller en halsduk ovanför den runda halsen skapar en elegant känsla. Matcha en höghalsad tröja med en scarf eller en lätt halsduk eller skapa en blickfång med ett spännande statement-halsband.
På fritiden får du gärna blanda in härliga färger: Få till en maritim look med en röd, blå och vitrandig tröja och vita dambyxor eller fånga en touch av våren genom att kombinera pastellfärgade dambyxor med en randig tröja som matchar färgen på byxorna. På hösten och vintern dominerar varma jordnära toner som brunt, vinrött och mossgrönt.
Gillar du att bära damkjolar? Det är stilsäkert och enkelt att kombinera damkjolar med snygga damtröjor. Välj då en kortare, tight-åtsittande tröja som når ner precis till kjolens övre kant.

Vad finns det för olika design och mönster hos damtröjor?

Det finns fler mönster än ränder hos damtröjor. Fina stickmönster sätter ädla, eleganta och subtila accenter. Damtröjor med stickmönster lämpar sig bra för mer formella tillfällen som middagar med vänner, familjefester eller teaterbesök. En kabelstickad tröja dam är mycket populär, medan tunnare, finstickade tröjor ofta säljs med diamantmönster. Strass i diamanternas hörn ger dessa tröjor en speciell kick. Så kallade ajour-mönster som bryter igenom det vackert stickade mönstret verkar luftiga och lätta.
Ett tips: bär en t-shirt eller blus i en kontrasterande färg under din tröja så att färgen skimrar genom mönstret!
Ofta är det materialet snarare än mönstret som är viktigast: Kashmir är ett underullsfibrer som kommer från tamgetter och det anses vara det finaste materialet för tröjor och känns oslagbart mjukt mot huden. Med en elegant kashmirtröja visar du att kvalitet är av största vikt för dig, och denna tröja lämpar sig bra för viktiga jobbmöten.
På fritiden ska det såklart vara bekvämt. Sportiga damtröjor tillverkade av syntetiska fibrer som polyakryl och andningsbar bomull sitter avslappnat på kroppen och kan tvättas i maskin regelbundet. Polotröjan är sedan länge en tidlös klassiker. En relativt ny trend är den breda kragen med snören du kan dra åt. Beroende på vädret kan du dra åt kragen mot halsen för att skydda den mot kyla eller lämna den vidöppen om du känner dig varm medan du går en promenad.
En annan favorit inom fritidsmodet är den långa tröjan som når ner till låren: den skär inte in i den känsliga magen och sträcker din kropp visuellt. Använd den med jeans eller vanliga leggings.

Stylingknep för din damtröja

En enkel, enfärgad finstickad damtröja i kombination med jeans eller byxor är alltid en moderiktig look. Vill du ha större variation av outfits? Prova den s.k. “löklooken”. Bär en vit blus under en löst sittande, löst stickad tröja. En kombination mellan en kabelstickad vest och en blus är särskilt praktisk vid omväxlande väder: Tröjan värmer överkroppen, medan det lätta blustyget svalnar nacke och armar. En t-shirt i kontrasterande färg kan kika fram under en tröja med dragkedja eller knappar vid kragen.

Fördelarna med damtröjor på en överblick

 • Olika material gör damtröjor bärbara året runt.
 • Det finns ett smickrande snitt för varje figurtyp - när du väljer din tröja, var särskilt uppmärksam på halsringningen och tröjans längd!
 • Damtröjor behöver inte nödvändigtvis vara casual: Många modeller kan också kombineras med blusar för dam och ser därför snygga ut - även på kontoret!
 • Kombinera en tröja med en rund halsringning med ett fint halsband, till exempel ser modeller med hög krage särskilt eleganta ut med sjalar eller statement-halsband.