Modetips sidenskjortor

  1. Hur du stylar en sidenskjorta
  2. Vad är skillnaden mellan en sidenskjorta och en blus?
  3. Vilka kragtyper finns det?
  4. Vilken sidenskjorta passar min figur bäst?
Sidenskjortan är motsvarigheten till den klassiska herrskjortan och är det eleganta alternativet till den mer avslappnade t-shirten. Tack vare sidentygets kylande egenskaper är sidenskjortan perfekt för sommaren. Du kommer alltid se elegant och välklädd ut - både dagtid och kvällstid. Det mjuka och följsamma tyget gör att sidenskjortan är snäppet skönare än den klassiska bomullskjortan.

Hur du stylar en sidenskjorta

Sidenskjortor ser vanligtvis lite mer formella ut än blusar och är det perfekta valet för kontoret eller konferensen där det passar bäst med en byxdress eller kostym. Det går också alltid bra att kombinera en sidenskjorta med en sidenkjol och en vacker sidenscarf som knyts runt halsen.
Sidenskjortor instoppade i ett par vita damjeans skapar en väldigt snygg och somrig look, som kommer kännas bekvämt och tidlöst elegant vid varje midsommarfest eller middagsbjudning ute i skärgården. Kombinera med ett par vita sneakers eller sandaler för en sportig men ändå dressad look.
Svenska somrar kan vara varma dagtid, men det blir snabbt kyligt på kvällen. Kommer du till AW:n med väninnorna direkt från jobbet iklädd din snygga sidenskjorta så kan du slänga en kavaj ledigt över axlarna när solen börjar gå ner.
Om du väljer en sidenskjorta med volangkrage så behöver du inte tänka så mycket på accessoarer - volangkragen är blickfång nog, men framhäv den ännu mer genom att sätta upp håret i en lös knut (om du har långt hår).

Vad är skillnaden mellan en sidenskjorta och en blus?

Traditionellt sett så brukar skjortor vara i mer robust material, såsom bomull och flanell, medan blusar är i mer tunt tyg och finns i större utbud vad gäller mönster och design. Blusen var ursprungligen draperad, skjortan figursydd. Men sidenskjortor skapar den perfekta kombinationen mellan en blus för damer och den klassiska skjortan. Utöver det så är skillnaden att knapparna brukar sitta till höger på sidenskjortor och till vänster på blusar.

Vilka kragtyper finns det?

Det finns många olika slags kragar på sidenskjortor. Här är några utvalda:
  • Skjortkrage: Den klassiska skjortkragen passar alla. Om du vill skapa en mer avslappnad look så kan du enkelt knäppa upp några knappar eller ha alla knappar knäppta med ett stort halsband utanpå plagget.
  • Ståkrage: En ståkrage liknar polotröjans krage, och du kan välja antingen en smal eller en bredare ståkrage. Kombinera en sidenskjorta med ståkrage med en a-linjekjol och ett par stora örhängen.
  • Volangkrage: Låt allas blickar dras till den vackra volangkragen på din sidenskjorta. Om din sidenskjorta är enfärgad i en neutral färg såsom beige eller ljusblå kan en volangkrage piffa till din outfit lite extra.

Vilken sidenskjorta passar min figur bäst?

  • A-figuren: Om du har en så kallad ‘A-figur’ - alltså smalare axlar i proportion till dina höfter - rekommenderar vi breda och djupa halsringningar.
  • V-figuren: Om du har en päronformad kropp rekommenderar vi v-ringade sidenskjortor som även visuellt sträcker en kortare hals. För större storlekar rekommenderar vi en sidenskjorta som är något längre bak än framtill. Oversize sidenskjortor med ett midjebälte betonar mitten på din kropp och skapar en snygg siluett.