Modetips cocktailklänningar

 1. Vad är en cocktailklänning?
 2. Hur du stylar cocktailklänningar
 3. Skillnaden mellan vadlånga klänningar, sommarklänningar och cocktailklänningar
 4. Cocktailklänningar på en blick

Vad är en cocktailklänning?

Cocktailklänningen är nästan som en symbol för födseln av den “moderna” kvinnan - kvinnan som syns mer i sociala sammanhang, kvinnan som får dricka alkohol, kvinnan som är frigjord från en mängd sociala koder. Denna festliga klänning blev populär i början under 1920-talet, när det blev allt vanligare för framförallt kvinnor att umgås mer avslappnat på kvällen med en cocktail i handen - istället för mer formellt och uppklätt som på exempelvis baler. Cocktailklänningen blev då den perfekta klänningen för kvinnor då den fortfarande var mer dressad än vardagskläderna, men inte lika uppklädd som den formella balklänningen. Till en början var det mest tyget som var den största skillnaden mellan vardagsklänningen och cocktailklänningen, samt den tillhörande “cocktail-hatten”. Idag är det följande saker som gäller för en cocktailklänning:
 • Material: Den klassiska cocktailklänningen är tillverkad av ett lyxigt tyg såsom siden och satin och är ofta dekorerad med smakfulla tillägg som paljetter, broderier eller enskilda mönster. En cocktailklänning ska få dig att känna dig uppklädd för ett speciellt och festligt tillfälle.
 • Längd: Även om det finns ett stort utbud av cocktailklänningar i olika längder så är en knälång cocktailklänning det mest vanliga. Undvik maxiklänningar om du ska på ett event där klädkoden står som “Cocktail attire”, utan satsa hellre på en midiklänning. En cocktailklänning ska traditionellt inte vara längre än en vadlång klänning.

Hur du stylar cocktailklänningar

 • Den lilla svarta: Den lilla svarta är ett måste i varje kvinnas garderob. Enkel, elegant och tidlös kan du styla denna cocktailklänning med ett par glittrande pumps och ett statement-halsband.
 • Väskor: Undvik att matcha din cocktailklänning med en stor handväska. Välj istället en färgglad eller glittrande clutch.
 • Skor: Klassiska pumps passar till nästan varje cocktailklänning, men även eleganta sandaler och ballerinaskor kan passa bra. Du kan ta med dig ett par sneakers och lämna in i garderoben ifall du vill byta om till ett par mer bekväma skor på vägen hem, men sneakers och cocktailklänningar är sällan en bra kombination.

Skillnaden mellan vadlånga klänningar, sommarklänningar och cocktailklänningar

Det speciella med cocktailklänningen är framförallt skärning kring halsen, axlarna och överarmarna - just det som syns bäst när det är mycket trängsel och människor på en kvällsfest. Vadlånga klänningar kan kategoriseras som både midi- och maxiklänningar då de går längre än till knäna, men exakt hur långt de går kan skilja sig. När man talar om midiklänningar handlar det oftast om klänningar som slutar någonstans mellan knäna och anklarna, medan maxiklänningar går hela vägen ner till marken. En cocktailklänning är en festlig variant i lyxigare tyg än den klassiska vadlånga klänningen du kanske tar på dig när du ska ut på en sommarpromenad genom staden.

Cocktailklänningar på en blick

Med så många unika modeller att välja mellan i vårt utbud, så kan du vara säker på att du kommer dra åt dig många beundrande blickar nästa gång du ska på ett event med “cocktail” som klädkod.
 • Cocktailklänningar blev populära i början under 1920-talet, när det blev allt vanligare att umgås mer avslappnat på kvällen med en cocktail i handen - istället för mer formellt och uppklätt som på exempelvis baler.
 • En cocktailklänning är oftast tillverkad i ett lyxigare tyg såsom siden eller satin och ska få dig att känna dig uppklädd för ett speciellt och festligt tillfälle.
 • Klassiska pumps passar till nästan varje cocktailklänning, men även eleganta sandaler och ballerinaskor kan passa bra.
 • Välj en cocktailklänning som inte sitter alltför tajt så du kan röra dig elegant och bekvämt under kvällens gång.
 • Den lilla svarta är ett måste i varje kvinnas garderob. Enkel, elegant och tidlös kan du styla denna cocktailklänning med ett par glittrande pumps och ett statement-halsband.