Modetips damklänningar

 1. Som en riktig stylist: Hitta den perfekta klänningen för din figurtyp
 2. Ett säkert val: Damklänningar för varje tillfälle
 3. Från flytande till robust: Klänningar och deras material
 4. Design i fokus: Mönster och färger
 5. Damklänningar på en överblick
Damklänningar är feminina och mångsidiga. De hänger i varje garderob och finns till hands för en mängd olika tillfällen och aktiviteter. Men vilken klänning passar dig? Och hur kombinerar du damklänningar för olika tillfällen? Här kan du ta reda på mer och få användbara modetips du kan tänkta på när du köper din nästa damklänning.

Som en riktig stylist: Hitta den perfekta klänningen för din figurtyp

Det finns få tillfällen där en damklänning inte skulle vara passande. Få klädesplagg är så mångsidiga och kombinerbara. Men vilka damklänningar är idealiska för de olika kroppstyperna? I denna översikt kan du ta reda på vilken klänning som passar dig.
 • A-figur: Smalare axlar än höfter är A-figurens egenskaper. Damklänningar som är smala över axlar och byst, har en lätt figursydd midja och med utsvängd fåll drar fokus bort från mitten av kroppen. Stylistens tips: Fållen bör räcka till vaderna för bästa optiska balans.
 • V-figur: Här är axlarna bredare än höfterna. Damklänningar som är draperade i midjan eller som har höftbälten är bra för att balansera din look. En bred, flytande fåll eller ett enskilt veck på höfthöjd skapar också harmoni. Stylistens tips: En clutch eller handväska som du kan hänga över axeln betonar din silhuett.
 • O-figur: I denna figurtyp dominerar magen - om du då vill framhäva dina axlar istället så är damklänningar med smala axlar och som faller luftigt och mjukt strax under bysten helt perfekta. Ett exempel är a-linjeformade damklänningar eller klänningar i empire-stil. Alternativt skapar rakt-skurna klänningar som lätt betonar midjan en vacker silhuett. Stylistens tips: En öppen bolerojacka över klänningen drar fokus uppåt.
 • H-figur: Här är axlar och höfter är lika breda. Damklänningar med figursydd midja skapar en feminin figur. De som enbart vill betona mitten av kroppen kan välja asymmetriska snitt med volanger eller detaljer i midjehöjd. Stylistens tips: Påfallande smycken, till exempel ett långt halsband, skapar en avslappnad look.

Ett säkert val: Damklänningar för varje tillfälle

Damklänningar som lämpar sig till fler än ett tillfälle är exempelvis fodralklänningar eller skjortklänningar. De är feminina och eleganta, utan att vara obekväma eller för lekfulla. Det är därför modellerna är lika lämpliga för kontorsarbete och möten som för middagar med vänner eller en födelsedagsfest med grannarna.
Cocktailklänningar och andra festklänningar är som bäst lämpade för bröllop, dop, en företagsfest eller - om klänningen går över knäna - för ett besök på operan. Med våra klänningar förvandlas du verkligen till nattens drottning!
På fritiden eller under helgen gäller lätta jerseyklänning i olika snitt, luftiga sommarklänningar eller tunikor, för extra avkoppling.
Förresten: I kombination med en blazer kan du enkelt skapa en elegant kontorslook, medan en lätt sommarklänning med midjebälte och pumps snabbt förvandlas till en festklänning.

Från flytande till robust: Klänningar och deras material

Klänningar finns i många olika bekväma material. För att du ska kunna njuta av dina favoritplagg under en längre period är det bra att följa dessa skötselråd:
 • Bomull är oftast det dominanta materialet för skjortklänningar, jerseyklänningar och vissa sommarklänningar. Bomullskläder är angenäma att bära och är slitstarka, och kan tvättas i maskin i 30-40 ° C.
 • Elastan skapar cocktail- och aftonklänningarnas komfort. De töjbara fibrerna behåller sin passform under lång tid och är naturligt beständiga mot veck. Tvätta inte kläder av elastan i mer än 30 ° C.
 • Linne anses vara det material som sommardrömmar är gjorda av. Brett-skurna damklänningar och skjortklänningar blir extra vackra i linne. Du kan även maskintvätta äkta linne i upp till 60 ° C.
 • Viskos garanterar välbefinnande: Den är mjuk, smidig och flytande, och gör moderna kläder till en blickfång. För att du ska kunna njuta av kläder i viskostyg under lång tid, så bör du tvätta dem i högst 30 ° C och inte torktumla.
 • Siden står för ren lyx. Känslan på huden kan knappt beskrivas med ord och man kan inte låta bli att bli imponerad av kvällsklänningar av siden. De dyrbara naturfibrerna tvättas bäst på en mild cykel eller för hand. Det är värt att lämna in särskilt känsligt siden på kemtvätt.

Design i fokus: Mönster och färger

Inga gränser - framförallt inte vad gäller design för damklänningar. När du väljer färger och mönster så finns det även vissa figursmickrande aspekter. Till exempel:
 • Enfärgade klänningar eller klänningar med ett stort mönster, såsom stora blommor, trollar visuellt bort några kilon.
 • Mindre mönster såsom prickar, rutor och abstrakta mönster i ljusa färger hjälper en annars mycket smal figur bli med definierad.
 • Fodralklänningar lämpar sig bäst för mer officiella och speciella tillfällen.
 • Sommarklänningar gjorda av jersey eller tunikor i alla regnbågens färger och ljusa detaljer utstrålar riktig livsglädje.
 • Har du aldrig testat en prickig polkadot-klänning? Prova en svart modell med vita prickar tillsammans med en vanlig kofta!
Oavsett vad du väljer, så kommer du märka att nya damklänningar alltid sätter fart på din garderob!
Dessa är stegen för att välja den perfekta klänningen:
 1. Välj rätt snitt för din figurtyp
 2. Hitta den perfekta designen för varje speciellt tillfälle
 3. Tänk på effekten av färger och mönster. Du kommer att se - klänningar är lika mångsidiga som livet!

Damklänningar på en överblick

 • Välj en klänning som passar din figurtyp - medan O-figurtyperna till exempel bör välja a-linjeformade damklänningar eller klänningar i empire-stil, så bör H-figurtyperna välja klänningar där midjan är betonad.
 • Om du vill bli optiskt slankare så kan du välja enfärgade modeller eller klänningar med stora mönster, medan mindre mönster betonar din figur mer. Förresten: mörkare färger har en särskilt slankande effekt.
 • Letar du efter en klänning som du kan bära vid många olika tillfällen? I så fall kan fodral- eller skjortklänningar vara rätt för dig. Båda kan kombineras både för vardagen och för festen - variera till exempel dina skor och accessoarer för att skapa olika stilar.