Modetips linnekavajer

 1. Vad gör en linnekavaj till en linnekavaj?
 2. Vad är skillnaden mellan en linnekavaj och en vanlig kavaj eller blazer?
 3. Hur du stylar en linnekavaj
 4. Finns det linnekavajer i olika färger?
 5. Skötselråd för linnekavajer
 6. Linnekavajer i korthet

Vad gör en linnekavaj till en linnekavaj?

Linnetyg är ett vävt naturtyg som utvinns av linplantan, närmare bestäm linplantans stjälk. Förr i tiden användes linne i det mesta - kläder, sängkläder och kökshanddukar. En linneskjorta är ett miljövänligt och slitstarkt plagg som du kan bära till de flesta tillfällen och i flera år. Dessutom håller linnetyger dig sval under varma sommardagar. En linnekavaj är alltså en damkavaj tillverkad helt av linnetyg.

Vad är skillnaden mellan en linnekavaj och en vanlig kavaj eller blazer?

En linnekavaj är såklart en variant av den klassiska kavajen eller blazern, men det som gör just linnekavajer så speciella är att de är tillverkade av enbart linnetyg. Detta svalkande och slitstarka material är det perfekta valet för när det är varmt ute - en svensk sommar skulle inte vara komplett utan en linnekavaj!

Hur du stylar en linnekavaj

Fördelen med linnekavajer är att du kan ha på dig i stort vad du vill under den. En linnekavaj är flexibel och luftig och du kan enkelt och snabbt skapa olika stilar med varje ny kombination. Tillsammans med den klassiska T-shirten och ett par damjeans får du en klassisk sommarlook som även passar till jobbet. Vill du dressa upp din linnekavaj lite? Då är det bara att byta ut T-shirten mot en snygg blus eller sidenskjorta. Andra tips för att styla din linnekavaj är följande:
 • Skapa starka intryck: Kombinera medvetet en ljus linnekavaj med mörka byxorkjolar eller damtoppar – låt linnekavajen stå i centrum och dra till sig allas uppmärksamhet.
 • Stilbrott de luxe: En elegant och ljus linnekavaj för kontoret i kombination med ett par coola, slitna jeans skapar en spännande och stilfull look där de enskilda plaggens kontrast framhäver en stilsäker helhet.
 • Ton-i-ton, linne-i-linne: Ljusa färger passar inte bara perfekt ihop, utan är också extremt eleganta. För en riktigt somrig look kan du även våga dig på en hel outfit i linnetyg: kombinera en chic linneskjorta, ett par långa linnebyxor och din nya linnekavaj för en svalkande och lite speciell look. Linneskjortan är ett måste i varje sommargarderob, precis som linnekavajen. Vårt tips: Kombinera med mörka accessoarer eller pumps för ett starkare intryck.

Finns det linnekavajer i olika färger?

Linnetygets naturliga färg är vit eller beige, men det finns även många andra färger man kan välja mellan.
 • Vit linnekavaj: Låt den härligt naturliga och jordnära vita linnekavajen komplettera en somrig look med solbränna, en sidentopp, avslappnade damjeans och sandaler.
 • Brun linnekavaj: På kvällen eller på kontoret kan en brun linnekavaj vara en riktig blickfångare, kombinerat med ett par chinos eller linnebyxor i samma färg.
 • Blå linnejacka: För att sätta lite färg på vardagen så är en blå linnejacka - en tunnare variant på en linnekavaj - ett snyggt och luftigt plagg. Matcha med ett par svarta leggings och ett par vita sneakers.

Skötselråd för linnekavajer

Att tvätta linnetyg är enkelt om du följer plaggens egna tvättråd och följande tips:
 • Undvik att tvätta din linnekavaj för ofta. Om den inte har uppenbara fläckar så räcker det oftast att låta den vädra.
 • Linneplagg bör blötläggas först och sedan läggas in fuktiga i tvättmaskinen, då linnetyg behöver mängder med vatten. Du bör tvätta din linnekavaj i 40 grader celsius och helst inte centrifugera för mycket, eller tvätta tillsammans med alltför många kläder. Knäpp knapparna och vänd din linnekavaj ut och in. När du tar ut din linnekavaj ur tvättmaskinen bör du krama ur resterande vatten och hänga på en galge för att torka. Undvik helt att torktumla din linnekavaj.

Linnekavajer i korthet

 • Linnetyg är ett vävt naturtyg som utvinns av linplantan och dess stjälk.
 • Linne är ett slitstarkt och miljövänligt material, som tack vare sina ihåliga fibrer är svala och kan absorbera fukt väldigt bra.
 • En linnekavaj kommer inte tappa sin form då tyget inte är särskilt elastiskt - oavsett hur ofta du tvättar den (även om du ska undvika att tvätta den för ofta).
 • För en riktigt somrig look kan du våga dig på en hel outfit i linnetyg: kombinera en chic linneskjorta, ett par långa linnebyxor och din nya linnekavaj för en svalkande och lite speciell look.