Modetips slacks dam

 1. Välj rätt slacks dam till rätt tillfälle
 2. Vad är skillnaden mellan chinos och slacks?
 3. Hur stylar jag mina slacks dam?
 4. Skötselråd slacks dam
 5. Slacks för dam - en överblick
Slacks är kostymbyxor för dam och kan därför bäras vid mer formella tillfällen eller på kontoret. Namnet härstammar från det saxiska ordet “slaks” som betydde “löst”. Slacks dam är klassade som finbyxor eller kostymbyxor och skiljer sig från damjeanschinos dam och andra dambyxor då de sitter löst, oftast inte är elastiska och är tillverkade av ull eller syntetblandning.

Välj rätt slacks dam till rätt tillfälle

 • Till festen: Om du har blivit bjuden till ett evenemang där klädkoden lyder “kavaj” så är ett par slacks dam det perfekta valet. Slacks är generellt mer formella än chinos dam, och lämpar sig därför till finare tillfällen. Och då slacks dam är kostymbyxor, så kan de kombineras med en matchande blus och damkavaj. Du kan även skapa en mer casual look med en enklare t-shirt och matchande damkavaj som du slänger lite löst över axlarna.
 • På kontoret: Känn dig självsäker och stark i en tidlös power-kostym som utstrålar framgång och självständighet. Slacks dam i kombination med en matchande damkavaj är helt rätt look till jobbet, framförallt vid viktiga möten och presentationer.
 • På bröllop: Om du trivs bättre i dambyxor än i klänning och kjol så är en kostym med slacks den perfekta looken för en bröllopsgäst. Ska du gå på ett sommarbröllop? Välj då ett par slacks dam i ljusa färger, eller varför inte gula eller rosa, med matchande damkavaj?

Vad är skillnaden mellan chinos och slacks?

Slacks dam skiljer sig från chinos dam på många sätt. Chinos är lite mer casual, och är tillverkade av chinotyget som är ett lätt bomullstyg, medan slacks oftast är gjorda av ull, vilket gör tyget finare, mer glänsande och mjukare än chinotyget. Chinos dam är ett bra val när du behöver snygga dambyxor för mer business casual tillfällen, men om du behöver ett par riktiga finbyxor så är det ett par slacks som gäller.

Hur stylar jag mina slacks dam?

Även om du självklart kan välja att matcha dina slacks dam med mer avslappnade och enklare kläder, så är det snyggare att kombinera dem med andra formella klädesplagg, såsom blusar dam i siden eller chiffong, en snygg vit skjorta, eller en kortärmad blus.
Det är enkelt att matcha slacks dam med rätt par skor:
 • Slacks dam med raka ben stylas bäst med ett par eleganta skor som pumps eller högklackade boots.
 • Slim fit-modeller ser fantastiska ut i kombination med kängor eller ballerinaskor.
 • Om du vill vara lite mer casual i dina slacks så kan en lösare passform i kombination med ett par sneakers eller andra platta skor vara riktigt snyggt. Perfekt för en längre jobbkonferens.

Skötselråd slacks dam

Slacks dam behöver oftast lämnas in på kemtvätt. Ull är ganska resistent mot lukter och fläckar, men att tvätta slacks i tvättmaskin kan leda till att de krymper.

Slacks för dam - en överblick

 • Slacks är kostymbyxor för dam och kan därför bäras vid mer formella tillfällen eller på kontoret.
 • Slacks är tillverkade av ull eller en ullblandning, vilket gör byxan finare, mer glänsande och mjukare än ett par chinos.
 • Matcha dina slacks med andra formella klädesplagg, såsom blusar dam i siden eller chiffong, en snygg vit skjorta, eller en kortärmad blus och passande damkavaj.
 • Lämna in dina slacks på kemtvätt istället för att tvätta dem själv.